Wat is euritmietherapie?

Euritmietherapie komt voort uit de euritmie, een bewegingskunst ontwikkeld door Rudolf Steiner, waarbij je elementen in de taal en muziek zichtbaar maakt.

Het gaat daarbij niet alleen om uiterlijke, maar ook om innerlijke beweging.

De bewegingen zijn gebaseerd op de krachten die werken in de natuur, de lichamelijke processen, beweging en spraak.

Aangrijpingspunt zijn de organische processen in de mens: ademhaling, stofwisseling, bloedsomloop, hartslag, warmte, opbouw en afbraak, etc. Deze werkingsprincipes vind je terug in de taal, in klinkers en medeklinkers. Die zijn vertaald naar specifieke gebaren, bewegingen met de benen en het hele lichaam, bewegingsvormen (choreografieën) en ritmes. Tevens wordt er gebruik gemaakt van koperen staven en – bollen en ook wel van muziek.

Wat doe je ermee?

Door het regelmatig oefenen van die (eenvoudige) bewegingen kun je inwerken op het gebied van de organische processen, waarbij het zelfgenezend vermogen van de mens wordt gestimuleerd.

Zo kun je bepaalde eenzijdigheden of onevenwichtigheden harmoniseren, in balans brengen, zowel op fysiek als op psychisch vlak.

Het is een actieve en met aandacht uitgevoerde therapievorm die de mens  als geheel aanspreekt.

Toepassing

Euritmietherapie wordt bijvoorbeeld toegepast bij:

Structuur-, leer- of concentratieproblemen, ASS,  (faal-) angst, stress of andere psychische problemen, levenscrises, stervensbegeleiding.

Fysieke problemen bijvoorbeeld met het bewegingsapparaat, gebit of ogen, hoofdpijn, hoge of lage bloeddruk, hartproblemen, stofwisselingsproblemen, ademhalingsproblemen.

Ook bij slaap- of vrouwenproblemen, burn-out, overgevoeligheid. (Na-) behandeling van ziektes als kanker of longcovid.

Het is een therapievorm voor alle leeftijden en ook voor mensen met een (motorische) beperking, het kan zittend of zelfs liggend gedaan worden.

Euritmie voor elke dag

Het is mogelijk om oefeningen te leren om gewoon fit te blijven, inspiratie op te doen, kunstzinnig te werken of om te gaan met zingevings-/levensvragen.

Cursusaanbod

Cursussen voor groepen van circa 6 à 10 deelnemers met gelijkluidende klachten (bv. stress, oververmoeidheid, concentratieproblemen) of gelijke interesse (bv. kunstzinnig werken, werken vanuit de seizoenen, levensfase, zingeving of samenwerken).

Dit is, in overleg, mogelijk op locatie of in het dorpshuis.

Tevens is er euritmie mogelijk voor bedrijven of groepen om de onderlinge samenwerking, communicatie of verbinding te bevorderen.

Werkwijze

Een patiënt komt op verwijzing van een arts (of andere deskundige) of neemt uit zichzelf contact op.

De eerste sessie bestaat grotendeels uit een intakegesprek.

Om te beginnen wordt er gewerkt in een serie van 8 à 12 sessies van zo’n 30 minuten per week; de patiënt oefent de bewegingen thuis. Na zo’n serie wordt de stand van zaken opgemaakt om te kijken of er een vervolg komt, een pauze of een afronding.